utorak, 26. ožujka 2013.

Drakula, Kosovo i Jutarnji list

Tekst “Ne možemo znanstveno utvrditi je li DRAKULA uistinu pio krv i jeo ljude, ali sada smo sigurni da je bio PRINC S KOSOVA!” objavljen je 11. prosinca 2011. godine u Jutarnjem listu od strane Tomislava Novaka. Zašto ga izvlačim iz naftalina? Zbog neopravdanog izostanka bilo kakve ozbiljne reakcije na njega... Dakle, kakav je ovo tekst? Najkraće rečeno, riječ je jefitnom senzacionalizmu. S obzirom da se radi o Jutarnjem, to ne čudi. Istinski problem leži u tome što se kroz njega kao autoritet za povijesne teme nameće jedan apsolutni diletant- “akademik” Jovan I. Deretić (postoji još nekoliko Jovana Deretića koji nepravedno ispaštaju jer dijele ime i prezime s ovim crackpotom).


Svakome tko se zanima za povijest poznato je da se tu i tamo oglasi poneki crackpot. Takvi pojedinci (najčešće) “službenu” historiografiju smatraju izmanipuliranom od strane raznoraznih (najčešće vanjskih i/ili ideoloških) elemenata s ciljem da iskrivi prava istina o određenoj temi, pri čemu se pretežno radi o nacionalnoj povijesti. Naravno, oni pritom nude svoju viziju istine (koliko puta treba napomenuti da se povjesničari ne bave utvrđivanjem istine, već rekonstrukcijom prošle zbilje koja nikad nije i ne može biti savršena i potpuna). Te vizije najčešće pate od teških oblika megalomanije, a “akademik” Deretić je po tom pitanju ostvario neke teško dostižne rezultate.

O Deretićevim dostignućima vrlo se lako informirati. Dovoljno je otići na YouTube i u polje za pretragu upisati “Jovan Deretić”. Dotad manipulirani povjesničar ili ljubitelj povijesti vrlo brzo će otkriti mnoge zataškane istine o “zabranjenoj istoriji Srba” - Srbi su osnovali Rim, Rusi su srpsko pleme, Švicarci su srpsko pleme, Tales iz Mileta je bio Srbin, ime Germania je srpsko i tako dalje... No vrhunac je ipak fantastično Deretićevo otkriće da je Isus propovijedao na srpskom!

Dakle, ovakvog papazjanera Jutarnji list preko novinara Tomislava Novaka podvaljuje kao autoritet. Čovjek bi pomislio da se radi o zafrkanciji, no Novak nigdje u tekstu svoje čitatelje ne upozorava da se radi o psedopovjesničaru (blago rečeno). Apsolutno je nevjerojatna činjenica da ovaj novinar nije uložio minimum truda i istražio na koga se poziva.To je barem lako. Međutim, zašto bi Novak učino takvo što kad jednostavno može preuzeti vijest koja je u Kuriru objavljena nekoliko dana prije pod naslovom “Grof Drakula je bio Srbin” i proširila se medijskim prostorom. Dakle, nije ovdje bilo istraživanja, vaganja argumenata i sličnih zamornih radnji. Mnogo se lakšim postupkom pokazalo nekritičko preuzimanje vijesti i njeno plasiranje u novine u pravoj trafikantskoj maniri. A gdje je obzir prema čitateljima? Ma koga briga za to! Zakašnjele čestitke Tomislavu Novaku i Jutarnjem listu.

P.S.
Kad već spominjem Drakulu i dotičem se vampirskih tema, zainteresirani za vampirizam u srednjovjekovnoj Hrvatskoj mogu se osloniti na ozbiljnije autore. Tako se npr. Ivo Rendić-Miočević u knjizi U potrazi za hrvatskom kolijevkom na str. 118 osvrnuo na tragove vjerovanja u vampire i vukodlake. Na primjer, u Kašiću i Ždrijcu su otkopani grobovi u kojima su pronađene kamene ploče postavljene na pokojnika. Takvi tragovi uglavnom se interpretiraju kao znakovi vjerovanja u vampire.


Nema komentara:

Objavi komentar