petak, 3. svibnja 2013.

Reti Medievali et alia

Reti Medievali je sjajan talijanski portal koji okuplja stručnjake specijalizirane za srednji vijek. Najkorisnijim  se dijelovima portala čine dio s besplatnim e-knjigama te jednako besplatnim časopisom.

Poslijediplomski doktorski studij srednjega vijeka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (uf!) također ima svoju web stranicu. Tko je nije vidio može je naći na ovoj adresi. Svakako je zanimljivo pogledati kojim se temama bave kolege doktorandi.

S obzirom da je veća vjerojatnost da će medievistima (koji se bave ranim srednjim vijekom) budućnost donijeti nova arheološka otkrića, a ne rukopise ili "rukopise" (gdje si sada, Dominiče Mandiće, da s tobom zapjevam i ovu dušu da ti još jednom dam), zanimljivo je pogledati što možemo očekivati od razvoja arheologije. Očito će glavni hit biti 3D vizualizacija, barem tako tvrdi autor ovog članka. Pih, otkrivanje tople vode, rekli bi neki. Istina, takve stvari su zapravo već dobrim dijelom prisutne, čak i u Hrvatskoj. Dovoljno je sjetiti se one efektne animacije iz dokumentarca o hrvatskim kraljevima kojom je crkva Sv. Spasa posložena kao da se radi o lego kockicama. No glavna je baza da takve stvari (3D vizualizaciju) možete raditi iz papuča. Barem tako tvrdi autor ovog članka.

Nema komentara:

Objavi komentar