srijeda, 8. svibnja 2013.

Još malo o plagijatima u Hrvatskoj

Tijekom prve godine diplomskog studija srednjega vijeka uzeo sam kao izborni predmet kolegij Opća povijest književnosti 1: Teorijska recepcija srednjovjekovlja koji je na Odsjeku za komparativnu književnost držala Andrea Zlatar. O svojim iskustvima s tog kolegija mogu napisati samo da su sjajna. Pružen nam je uvid u neke aspekte srednjovjekovne kulture i života o kojima smo teško mogli nešto više saznati na matičnom odsjeku. Naravno, nekih preklapanja je bilo (npr. Peter Brown o kojem sam s kolegom držao izlaganje kod prof. Zlatar redovit je gost u syllabusima na studiju medievistike), no (metodološki itd.) pristup autoru i djelu često je vrlo različit.

U međuvremenu, ja sam diplomirao, živim od programiranja te tu i tamo nešto objavimu "struci". Prof. Zlatar je u tom razdoblju postala ministrica kulture. Moram priznati da me taj potez razveselio jer sam smatrao da može donijeti neke pozitivne promjene. Nažalost, vrijeme je pokazalo suprotno, popraćeno propriličnim brojem afera i aferica. Zadnja afera koja je iskrsnula tiče se plagijata u doktorskom radu pod mentorstvom prof. Zlatar. Koliko mogu vidjeti iz nekih dijelova spornih radova, plagijat je očigledan.

U svemu ovom osjećam dašak ironije. Večernji list odjednom strašno brine o etičnosti u pisanju tekstova. No gdje je ta briga bila kad je jedan novinar i kolumnist Večernjeg lista plagirao tuđe radove, a sam Večernji list je rado objavio knjigu koja je nastala na temelju takvog načina rada? Aha, to nije bio znanstveni rad, stalno zaboravljam taj izgovor...

Nema komentara:

Objavi komentar